Faxe ladeplads Borger & Erhvervsforening

Kalkbruddet i Faxe voksede sig stort hen mod midten af 1800 - tallet.Industrialiseringen var i fuld gang og kalk er en råvare der indgår i mange vigtige produkter, tænk f.eks. bare på så almindelige vare som cement og tandpasta. Men kalk er tung. Især med datidens transportmidler var det nemmere at sejle end at køre den. Planlæggerne i kalkbruddet har nok  fra begyndelsen haft øje for mulighederne i Faksebugten. Så i 1840erne blev der anlagt 2 udskibningsbroer i der lille fiskerleje ved Faurby.

I løbet af de næste 20 år voksede trafikken. Der blev bygget 2 egentlige havneanlæg. De mange som arbejdede ved havnen, slog sig ned med deres familier, og med dem kom der handlende og håndværkere til Fakse Ladeplads, som havneanlæget efterhånden blev kaldt. Den lille by voksede op i bugtens inderste hjørne, netop der , hvor sandstranden lå smukt beskyttet af skovklædte klinter. Så da livsformen ændrede sig begyndte naturelskende sommergæster at holde ferie i byen.

Efter at kirken var bygget i 1878 og lokalbanen åbnede i 1880 var byens udvikling så vidt, at det var nødvendigt at skabe uddannelsesmuligheder for de mange unge håndværkerlærlinge.   Det førte til at 20 aktive borgere besluttede at stifte Fakse ladeplads håndværkerforening.     20  oktober 1894 blev der holdt stiftende generalforsamling på Hotel Fakse Ladeplads, og Fakse Ladeplads håndværkerforening opstod. Driftige handlende og håndværkere havde brug for at avertere i hele lokalområdet, foreningen startede annonceavisen , FakseBugten som senere blev bortforpagtet.(Bladet udgives stadig,så det er en af Danmarks ældeste annonceaviser. Den fremsynede forening tog initiativ til et gadebelysningsselskab så 15 petroleumslygter blev opsat,men snart efter kom det elektriske lys.                                                                           I 1916 opstod der behov for en Teknisk skole til uddannelse af moderne håndværkere.Og da bygningen på hjørnet af Hovedgaden - Klintevej brændte ned til grunden indkaldte Borger & håndværkerforeningen til en ekstraordinær generalforsamling for at få bygget den tekniske skole. I august 1918 startede byggeriet og inden nytår var skolen klar til indvielse.

Den Tekniske skole blev siden hen benyttet til bl.a. Bibliotek - Bank - og til sidst Bo-og naboskab.

Efter at foreningen blev dannet i 1894 har Faxe Ladeplads Borger&Erhvervsforening været med til at sætte gang i mange ting i Faxe Ladeplads - lige fra børnehave - plejehjem - og støtte til økonomisk hjælp til vanskeligt stillede familier i Faxe ladeplads.I 2013 købte Faxe Ladeplads Borger&Erhvervsforening huset på hovedgaden 40 i Faxe Ladeplads huset kom tilbage til foreningen, det er det der idag er Kulturhuset Huset.

Formålet med Faxe Ladeplads Borger & Erhvervsforening var, og er stadig, at gavne lokalsamfundet gennem forskellige aktiviteter og skabe grobund for en positiv udvikling og trivsel.I dag er vores aktiviteter med til at skabe liv, aktivitet, sammenhold og tradition i byen.Det er vigtig at byen er attraktiv og har noget at byde på, så flere vil vælge at blive, eller bosætte sig i Faxe Ladeplads.

I dag er vores aktiviteter Fastelavn - 1. maj på Gefionpladsen -Musik i Lunden - kræmmermarked i Lunden i sommersæsonen - Rivierafest - Høstmarked -Halloween på Gefionpladsen - Juletræstænding og godteposer til Børnene - Flagalle bl.a. ved konfirmationer m.m - Samarbejder med bl.a. Faxe Handelsråd - Liv i Ladepladsen - Beach Party - Faxe Kommune med fornyelser på Gefion pladsen - vild med vand - m.m

 

Man kan melde sig ind i Faxe ladeplads Borger & Erhvervsforening.Se fanen Indmeldelse.

Overskrift

Jeg er en paragraf. Klik her for at redigere mig og tilføje din egen tekst. Jeg er et godt sted at fortælle dine besøgende lidt om dig selv, og hvad din hjemmeside handler om.